Seis curiosidades sobre o ovo… que algunha vez preguntácheste
Sabes canto tempo tarda en formarse un ovo? Por que uns son marróns e outros brancos? Por que ás veces teñen dúas xemas? Por que ás veces se forma un halo verdoso na xema de ovos cocidos? Contámosche estas e outras curiosidades sobre os ovos.
O ovo é un deses alimentos que sempre está presente nas nosas neveiras, e seguro que hai preguntas que algunha vez fixéchesche sobre este alimento tan común. Estas son 6 curiosidades sobre o ovo que, probablemente, non sabes.
Canto tarda en formarse un ovo?
O ovo non é máis que o óvulo da galiña, que comeza a liberarse ao alcanzar a madurez sexual, aproximadamente aos cinco meses de idade. A partir deste intre, o habitual é que unha galiña poña un ovo ao día durante seis ou sete días (é o chamado ciclo de posta), e que logo descanse polo menos unha xornada.
Cada ovo tarda en formarse entre unhas 24 e 26 horas. Primeiro prodúcese a ovulación, a xema libérase e pasa ao oviducto onde se desenvolve a clara e as membranas que a recubren. Tras isto, pasa ao útero onde permanece unhas 18 horas nas que se vai formando a casca e endurecéndose. E por fin, a galiña pon o ovo a través da cloaca.
Os ciclos de posta están influenciados por factores como a luz (por iso poñen máis ovos na primavera-verán), a dieta da galiña ou #o #estrés que sofre. , por exemplo as estacións do ano.
Ovos con dúas xemas
Non é algo moi habitual, pero igual algunha vez tiveches a sorte de abrir un ovo e atopar dúas xemas.
Este raro fenómeno limítase case exclusivamente ás galiñas máis novas e os primeiros meses de posta, cando aínda non regularon o seu ciclo ovulatorio. Neste período, a galiña pode liberar dúas xemas case simultaneamente durante a ovulación e o resultado é un ovo con dúas xemas. Tamén pode darse cando unha xema previa ha quedado obstruida no oviducto.

En calquera caso, é perfectamente comestible, non ten ningún risco para a saúde, e normalmente teñen un tamaño un pouco superior á media e unha casca un pouco máis fina.
Por que a xema pode ser amarela ou alaranxada?
Un dos distintivos de ovos Demillo é a cor alaranxada das súas xemas, fronte a outros que presentan unha cor máis amarela claro. A cor da xema depende directamente da alimentación que reciba a galiña. Se consome alimentos ricos en carotenoides e pigmentos naturais, como é o caso do millo, a cor da xema vólvese máis intenso.
A cor da xema non é un factor determinante no valor nutricional do ovo, pero as xemas máis escuras e alaranxadas si son un indicativo de que a galiña recibiu unha boa alimentación e, por tanto, o ovo é tamén de calidade.

Halo verdoso ou agrisado no ovo cocido
Se cociches un ovo e ao cortalo atopáchesche cunha halo verdoso ou agrisado rodeando a xema, non te preocupes. Non é que o ovo estea en mal estado ou non estea fresco, é que che pasaches de cocción.
Se o ovo cocíñase durante demasiado tempo, a clara libera sulfuro de hidróxeno, que reacciona co ferro da xema, e crea ese halo verdoso. Para evitalo só tes que limitar o tempo de cocción seguindo os consejos que che damos neste vídeo.

Que indica a cor da cáscara?
Ovos brancos, marrón claro, marrón escuro… Cal é a diferenza? Para empezar, o que marca que un ovo teña a casca completamente branca ou marrón é a raza da galiña. Como norma xeral, as galiñas brancas, poñen ovos brancos, e as galiñas con plumaxe escura poñen ovos marróns.
En que país se consomen máis ovos?
O consumo de ovos experimentou un importante crecemento nos últimos anos, especialmente durante a pandemia. Na última década o consumo global ha aumentado ao redor dun 7,8% e estímase que a media per cápita mundial é de 161 ovos ao ano. Pero que país come máis ovos?
O líder mundial é Xapón cun consumo de entre 340 e 360 ovos por persoa ao ano (case un ovo por día).Este alimento está moi presentes en pratos tradicionais xaponeses como o Tamago kake gohan (ovo cru sobre arroz), o tamagoyaki (tortilla doce xaponesa), o ramen con ovo marinado ou o sushi con tortilla. Ademais, a poboación xaponesa valora altamente o ovo como unha fonte de proteína saudable, alcanzable e versátil.

O segundo país que máis ovos consome é México, con 350 por persoa ao ano. En Europa, o principal consumidor é Países Baixos, con 332 ovos anuais por persoa. En España, o consumo de é dunhas 138 unidades ao ano por persoa.